Top of this document
Go directly to navigation
Go directly to page content

80 16 365

KJO - Geld Geld Geld!

Geld verdienen met kunst en erfgoed. Welke alternatieve verdienmodellen kun je inzetten? En hoe kun je met weinig geld toch kunst maken? Met o.a. Eric Holterhues (Triodos Bank) over een nieuw financieringssysteem voor de kunsten. Frans van der Avert (Nieuwe Kerk Amsterdam en Hermitage Amsterdam) over de sleutels tot succesvol cultureel ondernemerschap. Pim van Klink (Universiteit Antwerpen) over de moeizame relatie tussen kunst en economie.

Waar, wanneer?

Locatie: Zuiderkerk, Amsterdam
Datum: Donderdag 10 maart, van 10.00 tot 17.15 uur met aansluitend borrel

Bij vragen kun je contact opnemen met Mediamatic, tel 020-6389901.

Programma


Tijd Spreker Onderwerp
09:45 Inloop en registratie
10:15 Riemer Knoop en Willem Velthoven Opening
10:25 Lara Schwarz Manager informatie en publiek van het Geldmuseum. Wat doen mensen met geld en wat doet geld met mensen? Wat is geld eigenlijk en welke vormen kan het aannemen? En welke rol speelt het in de maatschappij zowel die van de toekomst, het heden als het verleden? Geld is een afspraak gebaseerd op vertrouwen en kan in verschillende culturen allerlei vormen aannemen. Hoe ziet dat geld eruit en hoe ziet onze maatschappij eruit als geld alleen nog uit nullen en eentjes bestaat? Vroeger kreeg je je loon aan het einde van de week mee in een zakje. Tegenwoordig is het geld met een druk op de knop aan de andere kant van de wereld beland en heb je het merendeel nooit meer fysiek in je handen.
10:45 Pim van Klink Consultant en gasthoogleraar kunsteconomie aan de Universiteit Antwerpen. Veel mensen willen graag in de sector kunst en cultuur werken omdat het een grote intrinsieke beloning oplevert. De meesten realiseren zich niet dat de kunstmarkt zeer complex is en grote obstakels kent. In deze presentatie zullen de specifieke eigenschappen van de kunstmarkt worden geanalyseerd; de voetangels en klemmen worden geïnventariseerd. Vervolgens worden verschillende scenario’s besproken hoe verdienmodellen in deze lastige markt kunnen worden ontwikkeld.
11:15 Tijs Rotmans Manager Partner bij The Pricing Company. “Surely there comes a time when counting the cost and paying the price aren’t things to think about any more. All that matters is value – the ultimate value of what one does” (James Hilton 1900-1954) staat op de website van The Pricing Company te lezen. Hoe komen prijzen van museum- en theatertickets eigenlijk tot stand? En de kortingsstructuur? Ligt daar een gedegen marketingstrategie aan ten grondslag of doet men maar wat… Tijs Rotmans neemt het systeem van prijsbepaling onder de loep en laat zien dat prijsdifferentiatie niet uit de losse pols moet komen en van belang is voor de financiële huishouding van culturele instellingen en organisaties.
12:00 Dadara Beeldend kunstenaar Dadara en bankdirecteur: Exchanghibition Bank. Hoe krijg je zoveel geld bij elkaar dat je er een zwembad mee kunt vullen en er in kunt zwemmen? Richt een eigen bank op en produceer je eigen bankbiljetten. Dadara is bezig een verdienmodel op te zetten door bankbiljetten te drukken en te verkopen om deels als alternative currency in te zetten. Een poging het project te financieren door zelf geld te drukken. Kunst of geld?
12:15 Lunchprogramma, met workshops, Anymeta lunch, DOEN pitch lunch, lunch met interactieve installaties en de Vraagbaak van Fonds Cultuurparticipatie
14:15 Eric Holterhues Hoofd kunst en cultuur bij Triodos Investment Management: Nieuw financieringssysteem voor de kunsten. Het is hoog tijd voor een ander, evenwichtiger systeem van kunstfinanciering. Een systeem dat beter recht doet aan kunstenaars en culturele instellingen, en aan de financiers van kunst. Voor alle partijen is er een wereld te winnen.
14:45 Niels Aalberts Als manager en marketeer begeleidde Niels Aalberts Kyteman’s Hiphop Orkest, winnaar Popprijs 2009, met succes langs alle grote Nederlandse podia en festival. Zonder platencontract, maar door de effectieve inzet van blogs en social media gingen vele tienduizenden CD’s en DVD’s over de toonbank, zagen ruim 150.000 mensen het Orkest optreden en zo’n 5 miljoen mensen de band op TV. En het marketingbudget? €50. De case van Kyteman laat zien dat we pas aan het begin staan van de veranderingen, want als je voor €50 zo’n succes kan creëren, wie heeft dan nog een platenmaatschappij nodig? Niels laat zien hoe deze enorme return-on-investment te behalen valt met onvoorwaardelijke inzet en de hulp van social media. Daarover schrijft hij dagelijks op zijn blog, Eerste Hulp bij Plaatopnamen, waar hij in 2009 een Dutch Bloggie mee won.
15:15 DOEN pitches
15:45 Theepauze
16:00 Bekendmaking winnaars DOEN pitch
16:05 Frans van der Avert Hoofd communicatie, marketing en educatie bij de Nieuwe Kerk Amsterdam en Hermitage Amsterdam. Over het succes van een nieuwe culturele instelling, waarvan de bezoekcijfers de verwachtingen ver te boven gingen.
16:25 Mascha Buiting Mascha Buiting is trendanalist, bij Trendseminars/ Mas Marketing. Schetst grote maatschappelijke ontwikkelingen die het geefgedrag in Nederland ingrijpend zullen veranderen. Waarom geven mensen aan goede doelen en wat verwachten ze als tegenprestatie. In een tijd waarin zo'n beetje alle behoeften zijn bevredigd willen we terug naar het kleine, het dichtbije, het échte. Belangrijkste trends zijn authenticiteit, verdieping en duurzaamheid. Mensen voelen zich betrokken bij kleine overzichtelijke organisaties en willen zich daaraan verbinden. En vooral zelf iets beleven en organiseren. Hoe kan de culturele sector daarop inspelen en ervoor zorgen dat het niet onderop blijft staan in het lijstje van goede doelen.
16:55 Edwin van Balken Directeur DeLaMar Theater. Het nieuwe theater bij het Leidseplein in Amsterdam doet het goed. De belangstelling is overweldigend. Het theater is binnengekomen op 17 in de top 50 van de sterkste culturele merken in Amsterdam (onderzoek Hendrik Beerda). DeLaMar neemt de bezoeker serieus, niet alleen met een gevarieerd aanbod aan voorstellingen, maar ook met hostmanship dat op alle mogelijke manieren wordt doorgevoerd. Het DeLaMar Theater is een initiatief van de VandenEndeFoundation.
17:15 Afsluiting door Willem Velthoven en Riemer Knoop Borrel.
Comments (16)

kaartje kopen lukt WEER niet

Vol goede moed lekker tijdig kaartje besteld voor deze Kom je ook; want vorige keer niet kunnen komen omdat het kaartje kopen op de een of andere manier mislukt was.
Kan nu weer niet: kan gewoon niet betalen.
Wie weet kom ik ook; maar hoe!!???!!

Hoe moet de kunst- en cultuursector nou verdienen als het kaartje-kopen niet lukt??

,
7 Feb 2011,20:46

Het is gelukt!

Hallo Birre,

Ik zie dat het inmiddels gelukt is het met kaartje. Je staat bij de deelnemers. Als ik je nog ergens mee kan helpen hoor ik het graag.

Tot ziens op 10 maart!

Groeten Linde

,
8 Feb 2011,10:07

rekening

ik heb net een kaartje gekocht maar ben de online rekening kwijt.
wordt die rekening nog toegestuurd of sturen jullie hem nog per mail?
anneke oele

8 Feb 2011,13:44

ah, ik ben dus niet de enige...

... ook ik probeer een kaartje te kopen, maar hoe, en waar? wat is 'bovenaan de pagina'? in ieder geval is de zin in rood: -Koop nu je kaartje voor Kom je ook? op 10 maart- geen actieve link.

wat te doen?

14 Feb 2011,17:27

Opgelost!

Beste Lucie,

We hadden even een probleem in het systeem zitten maar dat is inmiddels al weer verholpen. Het is nu weer mogelijk om een kaartje te kopen!

Tot 10 maart,

Groeten Linde van Dyck

,
15 Feb 2011,10:37

Ook mij lukt het niet ...

... om een kaartje te kopen. Is er nog een andere manier?

,
20 Feb 2011,22:48

Kaartje kopen

Beste Christie,

U kunt een kaartje kopen wanneer u inlogt met uw profiel. Wanneer u nog geen profiel heeft kunt u deze aanmaken op de website bij het kopje 'aanmelden' rechts bovenin het scherm. Vervolgens kunt u het evenement openen en op 'koop een kaartje' klikken. U vult hier uw gegevens in en de rest spreekt voor zich. Mocht u nog problemen ondervinden, neem dan contact op met mij. Ik zal dan de stappen met u meelopen om te kijken wat er fout gaat.

Groeten Linde van dyck
020 - 6389901

,
21 Feb 2011,11:53

Vandaag wel gelukt

Ingelogt met Facebook account. Kon gewoon met IDeal betalen, dus niet op factuur. Bedankt voor de snelle reactie! Programma ziet er heel boeiend uit. Ben benieuwd!

,
22 Feb 2011,16:56

nvt

4 Mar 2011,14:12

Subbacultcha

Ik probeer mezelf aan te melden voor de workshop van Subbacultcha maar op een of andere manier lukt dat niet. Kunnen jullie zien wat er mis is?

Bedankt

,
8 Mar 2011,10:15

Subbacultcha

Beste Maarten,

Er is iets mis gegaan bij ons maar het is verholpen! Je kunt je nu inschrijven voor de workshop.

Tot donderdag.

Groeten,

Linde van Dyck
020-6389901

,
8 Mar 2011,10:32

presentaties

Beste,

bedankt voor interessant symposium gisteren,
waar zijn de ppt en presetnaties terug te vinden. Ik had vernomen dat die vandaag op de site zouden staan.
Tnx, Nathalie.

11 Mar 2011,11:10

PPT en presentaties

Beste Nathalie,

Vandaag komen de PPT en presentaties op de website. Ook zullen er blogs over de sprekers op komen te staan.

Groeten,

Linde van Dyck

,
11 Mar 2011,14:47

niet te vinden op website

Nergens te vinden op de website, leg je me even uit , waar ik ze kan vinden op de site? Tnx, Nathalie.

14 Mar 2011,12:59

niet te vinden op website

Nergens te vinden op de website, leg je me even uit , waar ik ze kan vinden op de site? Tnx, Nathalie.

14 Mar 2011,12:59

Blogs en foto's

Beste Nathalie,

De foto's en de blogs staan aan de rechterkant van deze pagina.

Groeten Linde van Dyck

,
15 Mar 2011,10:07
Comments (16)